Hörlurarna

Hörlurarna har blivit ett av de mest populära tillbehören till våra smartphones. Med hjälp av ett par hörlurar kan man lyssna på musik, radio eller annat innehåll utan att störa sin omgivning. Man kan också stänga ute annat ljud och få en känsla av att man befinner sig som i en egen bubbla. Detta kan vara bra både på arbetsplatsen och på fritiden. När man sitter på kontoret kan det vara väldigt skönt att kunna stänga ute störande ljud och fokusera på sin uppgift. Särskilt om man sitter i ett öppet kontorslandskap är detta väldigt effektivt.

Olika typer av hörlurar

Den finns många olika typer av hörlurar och vilka som passar bäst beror helt på vilka behov man har. Det finns Svensktillverkade hörlurar, men så klart även hörlurar från många andra länder. Det finns on-ear-lurar som man sätter på öronen, det finns over-ear-lurar som man sätter över öronen och det finns in-ear-lurar som man sätter i öronen. Over-ear passar väldigt bra om man vill stänga ute störande ljud. Lite dyrare och lyxigare varianter av dessa har även en funktion som kallas för brusreducering. Den fungerar så att när man slår på funktionen så dämpar hörlurarna störande brus. Detta är väldigt skönt när man till exempel flyger flygplan.

Riskerna med hörlurar

Det finns mycket som är bra med hörlurar men det finns också risker. Om du befinner dig i trafiken så finns det risk att du inte hör den omgivande trafiken om du har hörlurar på dig. Denna risk är extra stor om du har over-ear-lurar med brusreduceringsfunktion. Det finns också en risk för att få hörselskador om man lyssnar mycket på musik eller annat innehåll med hög volym. Använder du hörlurar bör du tänka på att inte skruva upp volymen allt för mycket och du bör också låta öronen vila då och då. På så sätt minskar du riskerna för hörselskador.

gazeti