Örhängen

Med vackra örhängen drar vi fokus till våra ansikten, vilket är anledningen till att det är en så pass populär accessoar. Det finns många olika stilar, färger, material och former att välja mellan, vilket gör att vi enkelt kan välja det örhänge som framhäver vår personliga skönhet. Den här utsmyckningen finns i nästan alla kulturer runt hela världen och man finner den även avbildad i konsten långt tillbaka i tiden. Som med nästan alla modeaccessoarer går det trender i vad som är populärt. På 80- och 90-talet i Sverige var det till exempel ganska trendigt med stora ringar, så kallade loopörhängen.

Många olika stilar

Du kan välja mellan många olika stilar och det finns både dyra och billiga varianter, från diamant- och guldörhängen som kan kosta flera tusentals kronor, till moderiktiga stilar tillverkade i många olika material. De billiga varianterna kan många gånger vara lika välgjorda och fina som de dyrare. Kronprinsessan bär örhängen från H&M till exempel, så man behöver inte välja de allra dyraste trots att man ska besöka finare tillställningar. Det allra vanligaste är att använda örhängen som kräver en piercing, alltså ett hål i örat. Det finns även clips, sådana som man spänner fast på örat som inte kräver något hål.

Även män bär örhängen

Det är inte bara kvinnor som kan bära örhängen, även om de ofta har mer varianter att välja på. Även män kan ha ett diskret lite hänge som drar fokuset till deras ansikten. David Beckham till exempel, den engelska fotbollspelaren, han bar ett diamantörhänge regelbundet under den perioden när han först blev känd. Många män väljer även att bära en enkel ring, i silver eller guld, i det ena örat. En hel del män väljer att göra töjningar, det vill säga att man över en tid väljer att töja ut hålet i örat så att det blir större. Där kan det sedan sitta ett tunnelformat örhänge, eller ett som är tillverkat av trä och har en tribalform.

gazeti