Skorna

Att hitta rätt i skodjungeln är inte alltid så lätt. Skomarknaden är enorm och det finns skor i tusentals både i näthandeln och i de fysiska butikerna som passar alla stilar och smaker. Ett par skor ska helst vara både snygga och praktiska, oavsett om det är sommar eller vinterskor. Att de dessutom ska vara bekväma att gå i kan lätt glömmas bort, och då oftast av tjejer. För det är ju inte alltid så att de snyggaste skorna är de som är mest fotriktiga och sköna. Det är lätt att få både skoskav och ont i fötterna och uttrycket “”vill man vara fin får man lida pin”” stämmer ofta rätt så bra.

Various abandoned shoes laid on the ground, overhead shot in black and white

Undvik skav av dina nya skor

Det är som sagt lätt hänt att man står där i affären och provar ett par skor och efter några steg fram och tillbaka tycker man att de sitter nog rätt så bra. Så kommer första användningen och skoskav kommer som ett brev på posten. För att undvika detta kan du när du köpt dina skor gå in dem hemma med hjälp av ett par strumpor och en hårtork. Ta på dig strumpor och skor och gå lite så du kan känna efter var de är mest obekväma och trånga. Sätt sedan fönen på lägsta värme och värm försiktigt upp de obekväma delarna på skorna ett par sekunder i taget. Detta gör att skorna lättare formar sig efter dina fötter. Nu har du säkert fått ett par nya favoritskor som du utan vidare gå många steg med. När det är dags att leta nya soffor och andra möbler kan du utan problem gå länge och behöver inte längre besväras av skoskav.

Har favoritskorna börjat lukta illa?

När dina favoritskor har fått hänga med ett tag och blivit flitigt använda är det inte helt ovanligt att de börjar lukta lite illa. Speciellt skor som används utan strumpor har en förmåga att rätt snabbt få en illaluktande doft. Då finns det några enkla knep att ta till för att råda bot på problemet. Här kommer några tips. 1. Bakpulver – placera en matsked bakpulver i dina skor, låt verka över natten och torka av. 2. Frys skorna – lägg dina illaluktande skor i en vanlig plastpåse och låt ligga i frysen över natten. 3. Vinäger – blanda lika delar vatten och vinäger och spraya på dina skor. 4. Teträolja – häll en tesked olja i en sprayflaska med vatten och spraya över skorna. 5. Torka – låt dina skor torka ordentligt mellan varven. Så visst finns det hjälp mot dålig lukt i dina skor. Nu behöver du inte längre kassera dina favoritskor på grund av att de luktar illa.

gazeti