Diamanten – en tidlös accessoar

Diamanter har i alla tider lockat människor och dessa vackra ädelstenar har genom historien burits av såväl kungar som prinsessor, mäktiga egyptiska faraoner och vackra drottningar. Dock har diamanter inte alltid lockat fram det bästa i oss människor utan önskan att äga dem har lett till mord, osämja, stölder, utnyttjande och girighet.

Som accessoar är diamanten både mångsidig och formbar. Det finns en mängd olika sätt att bära diamanter på och de är lika vackra ensamma som i grupp. Listan kan göras lång men diamantens huvudroll är oftast som smycke i någon form. Diamanter passar i halsband, örhängen, ringar, i tiaror och som dekorationer på exklusiva klockor. Numera kan man även hitta mer moderna användningsområden som till exempel diamantprydda mobilskal eller utsökt dekorerade aftonväskor. Det är inte bara kvinnor som uppskattar diamanter utan en hel del män tycker om diamantprydda manschettknappar eller smakfullt dekorerade halskedjor som passar lika väl ihop med en snygg gant hoodie som en stilren skjorta.

Koh-i-noor-diamanten

Världens absolut mest berömda diamant Koh-i-noor sitter i Elisabeth den förstas krona och är i det brittiska kungahusets förvar. Det finns många historier om denna fantastiska diamant och det sägs att den hittades i en indisk gruva för tusentals år sedan och att den bland annat burits av den indiske hjälten Karna i verket Maharbharata. Från den ena rika och berömda handen till den andra hamnade den slutligen i den brittiska drottningen Victorias ägo under koloniseringen av Indien. Det vackra namnet betyder “berg av ljus” och från början vägde diamanten hela 793 karat. Tyvärr klövs den till en tredjedel av sin ursprungsvikt under historiens gång och idag har den slipats ned till 106 karat och är världens mest åtråvärda accessoar.

Afrikas Stjärna

1905 hittades “Afrikas stjärna” i Sydafrika. Det var en diamant som vägde 3106 karat. Stenen hittades av en anställd hos gruvföretaget “The Premier Diamond Mining Company”, som ägdes av Thomas Cullinan och kallas därför även Cullinan-diamanten. Diamanten skickades till en expert i Amsterdam som delade den i två halvor varav den ena slipades till Afrikas Stjärna och den andra fördelades på 10 mindre stenar samt 93 briljanter. Alla ingår numera som avundsvärda kungliga accessoarer bland de brittiska kronjuvelerna.

Orlovdiamanten

I skattkammarsamlingen i Kreml i Moskva kan man numera hitta den berömda och vackra Orlovdiamanten på 189,62 karat, som urprungligen kommer från Indien. Liksom när det gäller de flesta mytomspunna diamanter finns det en mängd legender om dess urspung. På 1770-talet köptes den dock av greve Grogorij Orlov och gavs i present åt den prinsessa han avgudade som senare blev Katarina den Stora av Ryssland. Kärleken var inte besvarad men diamanten behöll damen ifråga och satte den på det ryska imperiets spira. Även om greven fick kalla handen fick han emellertid ge namn åt en av historiens vackraste diamanter.

gazeti