Bältet

Bältet är en mångsidig accessoar vars utformning har varierat genom historien i takt med att modet har förändrats. En annan sak som har påverkats av modet är bältets placering i höjdled, som kan variera för både kvinnor och män, ofta mellan midjehöjd och låg höfthöjd. Ordet ”skärp” används ibland synonymt med ”bälte”, men ett skärp avser egentligen en mjukare och smalare knytanordning än ett bälte. Bälten tillverkas ofta i läder, men det förekommer även varianter av plast och textil.Belt_Gürtel

Historiskt har män burit bälten sedan bronsåldern, och senare under historien har bälten varit på mode av och till för både män och kvinnor. Historiska perioder då de har varit vanligare på kvinnor, i västvärlden, är tidig medeltid och tidigt 1900-tal, då de användes när kvinnor bar kjol och blus. Annars har bältet varit vanligare på män. Innan 1920-talet var bältet framförallt dekorativt, och användes till exempel inom militären för det syftet, och för att hålla uppe sablar. Bältena inom militären var ofta breda och satt mycket tajt runt midjan, för att accentuera breda axlar. De bars utanpå uniformen. När byxlinjen sjönk ner på höfterna började man dock använda bälten av praktiska skäl även inom det civila. Övergången till att bältet blev allt vanligare syns tydligt, då byxor innan 1920-talet inte ens hade några hällor.

Förutom att vara en estetisk detalj har bältet också ett praktiskt syfte. Det vanligaste är naturligtvis att det används för att hålla kjolen, byxorna eller klänningen uppe, men det kan också användas för att förvara redskap eller verktyg. Väktare och poliser använder till exempel ett bälte med särskilda fodral för de vapen och den utrustning de behöver, och hantverkare kan förvara hammare, skruvmejsel och annat i ett verktygsbälte. När bältet används som en ren accessoar är ofta bältesspännet större och mer iögonenfallande.

Även om bälten och andra accessoarer kompletterar vårt utseende, är den allra bästa accessoaren för att framhäva ens bästa sidor en god natts sömn, eftersom det ger både kroppen och knoppen tid att återhämta sig och återuppbygga sig. En skön säng är därför en bättre investering än ett bälte. Du hittar ett brett utbud av sängar för alla smaker på Sleepo.se.