Solglasögonen

Om du tar en promenad på en varm sommardag är chansen stor att en majoritet av människorna som du möter bär solglasögon. Det är en syn som vi tar för givet idag, men för 100 år sedan hade det sett annorlunda ut. Solglasögonen började nämligen inte produceras i en stor skala först på 1920-talet när det blev största mode i USA. En uppfinnare och entreprenör vid namn Sam Foster tog fram solglasögonmodellen Foster Grant 1929. De blev omedelbart en succé och människor runt hela USA – och senare Europa – flockades till affärerna för att köpa ett par.

 

Dagens solglasögon fyller främst två syften. Det första är att blockera solens strålar och slippa anstränga ansiktets muskler när ljuset ligger på som mest. Det andra – och det är kanske viktigare för den modeintresserade – är att solglasögonen har utvecklats till att bli en modeaccessoar som få modemedvetna män skulle klara sig utan. Flera stora reklamkampanjer har bidragit till att ge solglasögon ett rykte om sig att vara en nödvändig accessoar. Woody Allen, Peter Sellers och Raquel Welch var några av stjärnorna som ställde upp på reklamkampanjer för att marknadsföra Foster Grants under 1900-talet.

Handsome man

 

I början var nämnda Foster Grant i ensamt majestät för den som ville köpa nya solglasögon, men idag finns det modeller i alla sorters utseenden, märken och prisklasser. John Lennon gjorde sitt till för att popularisera den runda modellen som under 1970-talet nådde höga höjder. En annan populär modell är Ray Ban’s Wayfarers. I sitt originalutförande kostar dessa en rejäl slant, men många företag har licensierat modeller som liknar dem och numera är dem bland de vanligaste solglasögonen att pryda nunor i såväl Sverige som utomlands.

 

Märkesglasögonen är ofta tillverkade i bättre material och håller i regel under en längre tid, men om du vill spara pengar kan du alltid använda dig av företag som H&M eller valfri sportbutik. Där kostar solglasögonen bara en bråkdel så mycket – men då kan du förstås inte gå runt med känslan av att bära ett par äkta Ray Bans. Kanske tycker du att det är värt att offra det när den äkta varan går på över tusenlappen. De pengarna kan du exempelvis lägga på badrumsinredning från swedmart.se istället.