Manschettknapparna

Accessoarer för män har traditionellt fått stå i skuggan sett till utbud till förmån för produkter riktade mot den kvinnliga marknaden. Det finns dock ett antal poster som varje man bör ha god koll på. En av dessa klassiska accessoarer är förstås manschettknapparna. De fyller både en praktisk och en estetisk funktion. Du väljer själv vilken stil du vill ha på manschettknapparna; vissa föredrar att hålla dem diskreta och avskalade medan andra gillar att dra på ordentligt och investera i mer uppseendeväckande manschettknappar. Oavsett dina preferenser är manschettknappar ett måste i varje modeintresserad mans garderob.

Manschettknapparnas användningsområde är att knäppa ihop ärmen på skjortan som används under en smoking eller kavaj. De är därför vanligen inte så stora, men de kan vara desto mer iögonfallande. Manschettknappar har länge varit en modesymbol för många medvetna män, och det är ett smycke som kan fälla eller höja en hel outfit. Manschettknappar, eller cufflinks som det heter på engelska, har dock inte alltid varit en del av den manliga utstyrseln. Det var på 1600-talet som det första gången användes i de högre kretsarna av societeten. Då var det begränsat till kungligheter och adelsmän. I slutet av 1800-talet expanderade användningen av manschettknappar till att inkludera även andra samhällsklasser.Manschettknapparna 22

Manschettknappar levereras alltid i par – en till varje ärm – och de är därför så gott som alltid matchande. Däremot kan materialet variera stort mellan olika knappar. Vissa är tillverkade i vackra diamanter medan andra är gjorda i renaste guld. Det finns också betydligt enklare varianter som fokuserar på den funktionella biten. Det är din budget och ditt tyckte och smak som avgör vilken typ av manschettknappar som fungerar för dig. Manschettknappar följer samma trender och mode som alla accessoarer. Under 1960-talet blev det exempelvis fashionabelt att ha mer utsvävande och kreativa knappar medan det efterföljande årtiondet återinförde kravet på strikthet.

I dag finns det många olika designers och formgivare som arbetar med manschettknappar, och de fortsätter att fascinera människor i branschen. Manschettknappar anses vara en av de största utmaningarna för en designer eftersom det inte finns något stor yta att arbeta med. Dessutom måste de behålla sin funktionalitet för att tjäna något syfte. En fördel med manschettknappar som accessoar är att du slipper oroa dig för att batteriet tar slut. Om du ändå skulle ha en modepryl som går på batterier är det smart att köpa laddningsbara batterier till.