Armbandsuret

Armbandsuret är den ideala accessoaren på det sättet att det kombinerar en praktisk funktion – att alltid kunna veta vad klockan är – med ett estetiskt tilltalande smycke. Armbandsuret har sitt ursprung i fickuret, eftersom fickuret kan sägas vara uppfinningen av ett urverk i miniatyr, som kan tas med överallt. Det första kända armbandsuret lär ha varit en gåva från Robert Dudley till drottning Elisabet I av England, som hon fick år 1571. Det beskrevs då som en ”arm watch”. Ett armbandsur ska också ha tillverkats åt Napoleons syster år 1810. Från Elisabets allra första armbandsur ända fram till slutet av 1800-talet bars armbandsur enbart av kvinnor, medan män fortsatte använda fickur. De första männen som använde armbandsur var de i militären, och detta var just i slutet av 1800-talet. Armbandsuret var då snarare ett praktiskt hjälpmedel än en accessoar, och användes för att synkronisera manövrar under krig. Fördelen med detta var att man inte behövde signalera till andra trupper, och därmed riskera att avslöja manövern för fienden. Armbandsuret blev därför snabbt mycket populärt bland militärens officerer.

De första armbandsuren var helt enkelt fickur som monterats på en läder- eller tygrem, men i början av 1900-talet började man tillverka ur som var särskilt utformade för att fungera som armbandsur. En av de första tillverkarna att göra detta var Wilsdorf & Davis, som senare skulle bli Rolex.Armbandsuret 1

Under första världskriget ökade behovet av armbandsuret i strid, och den brittiska armén försåg alla sina meniga med en klocka. När dessa sedan lämnade militärtjänsten och återvände hem förändrades synen på armbandsuret dramatiskt; det blev en modefluga som snabbt spred sig, och de praktiska uren började massproduceras. I och med detta började även män i det civila bära de små klockorna på handleden.

Även efter att armbandsuret blivit standardiserad och trängt undan fickuret från marknaden (vilket skedde runt 1930-talet) har det fortsatt att utvecklats. Finesser som självlysande urtavla, nya modeller och former på urtavlan och digitala armbandsur har gjort klockan till en accessoar som kan anpassas efter stil och mode lika mycket som andra smycken. Idag säger din klocka något om dig själv, och alla kan hitta en som passar sin smak. Den kan bäras till vardags som till fest. Allt detta gör kanske armbandsuret till den bästa accessoaren man kan bära.