Hatten

Hatten har i alla tider (förutom kanske i vår egen) varit inte bara en accessoar, utan en statussymbol och ett nödvändigt komplement till ens klädsel. Hatten har historiskt varit en markör för hög socioekonomisk status, till skillnad för den historiskt lägre stående mössan. Precis som allt annat mode har även hattens utseende förändrats mer eller mindre drastiskt genom historien. Idag kan en viss hattmodell föra tankarna till en särskild period i historien, och till hur man levde på den tiden. Om man vill läsa om andra tider är historiska romaner att rekommendera. Det finns ett stort utbud av ljudböcker i många olika genrer på Storytel.se. I vissa modeller kan gränsen mellan hatt och mössa vara otydlig, men som regel är hatten gjord av ett styvare material, och har ett brätte.

Även om hatten senare skulle få social betydelse var den ursprungligen en accessoar med praktisk funktion. För mer än 2300 år sedan användes stråhattar med brett brätte i södra Europa och Asien för att skydda ögon och ansikte mot solen. Det finns av naturliga skäl inga hattar bevarade från den här perioden, eftersom de var gjorda av halm, men det finns avbildningar som visar vilken typ av hattar man bar. En av de äldsta avbildar en man bärandes stråhatt, och den upptäcktes på en gravmålning i det antika Thebes, i dagens Grekland.Hatten 3

Under medeltiden började männens hattar att utvecklas till mer avancerade modeller, gjorda i tyg, och kvinnorna gick från att bära sjal till att ha mer strukturerade huvuddukar. Faktiska hattar för kvinnor skulle dock inte utvecklas förrän under 1800-talet. I början av århundradet blev bahytten modern, som var en slags kombination av hatt och babymössa. Senare under 1800-talet skulle istället stora, färgglada hattar bli modernt för kvinnor, medan männen bar till exempel cylinderhattar. Under 1900-talet kom också de fedorahattar som var moderna för män fram till 1950-talet och som idag av många ses som själva arketypen av en hatt.

Även om hatten inte används i samma utsträckning idag, finns en uppsjö av olika modeller att välja på, såväl mer traditionella (till exempel basker, plommonstop och båthatt) som modernare modeller (till exempel keps, fiskehatt och slokhatt).