Slipsen

En accessoar som snabbt kan lyfta en mans klädsel till en högre nivå är slipsen. Slipsen finns i en mängd färger, material och tjocklekar, och vilken man väljer är i allra högsta grad en modefråga och ett uttryck för ens personliga stil.

Slipsen har på samma gång en lång och kort historia. Den har föregåtts av liknande plagg långt bakåt i historien, men den moderna slipsen tillkom inte förrän i slutet av 1800-talet. Slipsens ursprung sägs av vissa vara kravatten. Det var den modemedvetne kungen Ludvig XIV av Frankrike som introducerade plagget bland Europas elit på 1660-talet. Han hade i sin tur fått inspirationen från de färggranna sidensjalar som bars av männen i Kroatiens armé, som kallades kravata. Kravatten skulle knytas och hängas på ett visst sätt för att se rätt ut, vilket tilltalade bland annat herrarna i den engelska societeten på den tiden. Kravatten spred sig därför även till England. Till en början var kravatten ett statusplagg som bara de rikaste männen i samhället bar, men med tiden blev kravatten allt enklare, mindre och smalare, och mindre färgglad, och i takt med detta började den också användas av mindre bemedlade. I samband med den industriella revolutionen i slutet av 1800-talet skapades ett behov av ett ännu enklare plagg att bära runt halsen, som inte var i vägen för arbetet och som var så bekvämt att det kunde bäras en hel arbetsdag. Det var då som slipsen introducerades, ett långt, smalt band som var lätt att knyta.Slipsen 1

Under 1900-talet har slipsens popularitet varierat, men nu är den åter på väg tillbaka som ett stilelement som kan användas även i vardagen, och inte bara till kostymen på jobbet eller vid högtider. Det finns flera viktiga faktorer att ta med i beräkningen när man väljer slips. En av dem är slipsens bredd. Den kan variera mellan 3 och 10 centimeter, vilket skapar väldigt olika utseenden. Bredden bör anpassas både efter klädseln i övrigt (till exempel bredden på skjortkragen och kavajslagen) och efter bärarens kroppsform och ansiktsform. Är man osäker bör man välja en slips som är 8 centimeter bred, vilket är standardbredden och passar till det mesta. Även slipsknuten bör väljas efter bärare och klädsel. Den vanligaste knuten är en Halv-Windsor, som passar vid de flesta tillfällen. När man knyter slipsen bör man också se till att slipsen får rätt längd; den ska sluta vid eller precis ovanför bältesspännet för att man ska vara helt korrekt stilmässigt.